Rondreis met kinderen door Vietnam en Cambodja

/Rondreis met kinderen door Vietnam en Cambodja

Rondreis met kinderen door Vietnam en Cambodja

Na 3,5 halve week rondreizen door Vietnam en Cambodja zijn wij weer  terug in Nederland. Ik vind het leuk om in deze laatste blog van onze reis mijn  leuke en minder leuke ervaringen, verwonderingen en conclusie van onze rondreis met 2 kinderen te delen.

Andere Gezinnen

Toen ik aan familie, vrienden, kennissen vertelde over onze rondreis met onze kinderen van 2 en 4 jaar, reageerden veel mensen enthousiast. Veel mensen vonden het ook dapper dat we gingen rondreizen in deze landen met 2 jonge kinderen. En soms ga je dan zelf ook denken;  komt de lange vlucht wel goed, zijn de landen wel geschikt om rond te reizen met kinderen, moeten wij wel een driedaagse cruise op de Mekong maken? Het leuke is en wat mij ook heeft verbaasd is dat wij in deze landen veel gezinnen tegenkwamen met kinderen, ook op de cruise en van allerlei nationaliteiten. Wij hebben zelf gezinnen gezien met nog jongere kinderen of zelf tweelingen die aan het rondreizen waren. Dit is zeker leuk, want zo kunnen je kinderen ook weer vriendjes maken om mee te spelen.  Zolang je van te voren alles goed regelt, goede accommodaties hebt dan is het allemaal goed te doen. Waar je voorheen met z’n tweeën pas ter plekke ging zoeken naar een hotel, moet dit gewoon geregeld zijn. Uiteraard maakt dit dat de reis, route en het aantal dagen vastliggen en ben je dus minder flexibel. Belangrijke punten voor het rondreizen met een gezin zijn; een fijne accommodatie, vaak een zwembad, genoeg rustpunten inbouwen en niet te lange reisafstanden. Aparte kamers en een zwembad, zodat je heerlijk na een wandeling kan zwemmen of kan relaxen terwijl de kinderen een middagslaapje doen. Uiteraard kunnen kinderen ook prima op de kamer slapen bij de ouders, mocht je dit willen.

Speeltuinen

Wat ook ontzettend leuk is en wat ik niet had verwacht is dat er in de grote steden en soms ook in kleine steden, mooie parken waren waar openbare speelplekken waren voor kinderen van alle leeftijden. Deze speeltuinen zijn goed onderhouden en schoon. In de weekenden werden er vaak nog extra activiteiten georganiseerd, (let op: dan is het ook heel druk met Vietnamese families, wat trouwens ook heel erg leuk is). Dit was zowel in Vietnam en in Cambodja mooi geregeld. Hierdoor kan je een stad bezichtigen en vervolgens tussendoor ergens een speeltuin uitzoeken, zodat de kinderen kunnen spelen en je vervolgens weer verder kan om de stad verder te bezichtigen (of met de taxi terug naar hotel voor plons in zwembad en/of middagslaapje).

Verwachtingen

Belangrijk tijdens dit soort reizen is dat je je beseft dat het anders is dan dat je met z’n tweeën reist. In Angkor Wat hebben wij bijvoorbeeld alleen de belangrijkste tempels gezien (er zijn er behoorlijk veel). Je moet je echt aanpassen aan het tempo en de energie van de kinderen. Met z’n tweeën hadden we waarschijnlijk meer gezien van de tempels, maar als je je hier bij neerlegt is dat geen probleem. Je moet keuzes maken als je wilt rondreizen met kinderen. Daarbij hebben wij op het einde een tweetal strandbestemmingen aangedaan, wat voor kinderen altijd leuk is. Tevens geeft dit rust voor de kinderen en voor jezelf.

kinderen en het lokale eten 🙂

Een aantal mensen vroegen mij ook hoe het met het andere eten gaat en de kinderen. Het is natuurlijk voornamelijk rijst en noedels. Mijn kinderen, maar ook andere kinderen aten dit vaak wel, maar soms ook zeker niet. Dit hoort erbij, net zoals kinderen thuis ook niet altijd alles eten. Bij de rijst en noedels zaten vaak ook wel stukjes wortels, komkommer en tomaten en dat lusten velen altijd wel. Daarnaast is er een overvloed aan heerlijk fruit. Heerlijke mango’s, watermeloen, papaya, ananas, noem maar op. Tevens zijn er in Vietnam en Cambodja, door de Franse overheersing, baguettes (stokbroden) met la vache qui rit te koop. Mijn kinderen zijn hier gek op in Nederland, dus dit was een fijne bijkomstigheid als ze net even iets anders wilden. En soms een patatje of een pizza voor de afwisseling werkt natuurlijk ook goed.

Sommige dingen zijn net als thuis

Nou klinkt het alsof de vakantie alleen maar leuk en alleen maar gezellig was.  Uiteraard zijn er ook momenten die minder leuk zijn of dat er gezeur is, zoals dit op elke vakantie en ook thuis voorkomt. Kinderen die even niet meer willen lopen, niet willen eten, genoeg tempels hebben gezien of gewoon moe zijn etc. Dit hoort erbij. Maar deze momenten maken de pret en het plezier van met z’n allen op reis er echt niet minder om!

Kortom, dit zijn twee landen die goed zijn om te combineren en erg leuk zijn om rond te reizen met kinderen. Wij hebben veel verschillende vervoermiddelen gehad, catamaran, vliegtuig, auto, bus, grote boot, tuktuk etc. Altijd wat te zien voor de kinderen en ik heb gemerkt dat zij dit erg leuk vinden (onze oudste zoon is nu volledig in de ban van de stewardessen uit het vliegtuig en de kapiteinen van de boten). Misschien door al deze bovenstaande redenen en mijn voorgaande blogs, ontdekken veel gezinnen deze twee landen als mooie landen om rond te reizen.

Mocht je nog geïnteresseerd zijn in de voorgaande blogs, deze kan je teruglezen op www.kidsentravel.nl http://kidsentravel.nl/reisblog/

Ook zijn er filmpjes te zien van de verschillende accommodaties, Angkor Wat en stranden etc. Dit kan op mijn YouTube kanaal.

Foto’s zijn te zien op instagram te zien.

Binnenkort schrijf ik ook een blog over mijn voorgaande reizen naar Jordanië en Marokko met kinderen.

 

2016-12-18T14:09:52+00:00