Loading...
Reisblog 2016-12-18T14:09:52+00:00

Rondreis met kinderen door Vietnam en Cambodja

Na 3,5 halve week rondreizen door Vietnam en Cambodja zijn wij weer  terug in Nederland. Ik vind het leuk om in deze laatste blog van onze reis mijn  leuke en minder leuke ervaringen, verwonderingen en conclusie van onze rondreis met 2 kinderen te delen.

Andere Gezinnen

Toen ik aan familie, vrienden, kennissen vertelde over onze rondreis met onze kinderen van 2 en 4 jaar, reageerden veel mensen enthousiast. Veel mensen vonden het ook dapper dat we gingen rondreizen in deze landen met 2 jonge kinderen. En soms ga je dan zelf ook denken;  komt de lange vlucht wel goed, zijn de landen wel geschikt om rond te reizen met kinderen, moeten wij wel een driedaagse cruise op de Mekong maken? Het leuke is en wat mij ook heeft verbaasd is dat wij in deze landen veel gezinnen tegenkwamen met kinderen, ook op de cruise en van allerlei nationaliteiten. Wij hebben zelf gezinnen gezien met nog jongere kinderen of zelf tweelingen die aan het rondreizen waren. Dit is zeker leuk, want zo kunnen je kinderen ook weer vriendjes maken om mee te spelen.  Zolang je van te voren alles goed regelt, goede accommodaties hebt dan is het allemaal goed te doen. Waar je voorheen met z’n tweeën pas ter plekke ging zoeken naar een hotel, moet dit gewoon geregeld zijn. Uiteraard maakt dit dat de reis, route en het aantal dagen vastliggen en ben je dus minder flexibel. Belangrijke punten voor het rondreizen met een gezin zijn; een fijne accommodatie, vaak een zwembad, genoeg rustpunten inbouwen en niet te lange reisafstanden. Aparte kamers en een zwembad, zodat je heerlijk na een wandeling kan zwemmen of kan relaxen terwijl de kinderen een middagslaapje doen. Uiteraard kunnen kinderen ook prima op de kamer slapen bij de ouders, mocht je dit willen.

Speeltuinen

Wat ook ontzettend leuk is en wat ik niet had verwacht is dat er in de grote steden en soms ook in kleine steden, mooie parken waren waar openbare speelplekken waren voor kinderen van alle leeftijden. Deze speeltuinen zijn goed onderhouden en schoon. In de weekenden werden er vaak nog extra activiteiten georganiseerd, (let op: dan is het ook heel druk met Vietnamese families, wat trouwens ook heel erg leuk is). Dit was zowel in Vietnam en in Cambodja mooi geregeld. Hierdoor kan je een stad bezichtigen en vervolgens tussendoor ergens een speeltuin uitzoeken, zodat de kinderen kunnen spelen en je vervolgens weer verder kan om de stad verder te bezichtigen (of met de taxi terug naar hotel voor plons in zwembad en/of middagslaapje).

Verwachtingen

Belangrijk tijdens dit soort reizen is dat je je beseft dat het anders is dan dat je met z’n tweeën reist. In Angkor Wat hebben wij bijvoorbeeld alleen de belangrijkste tempels gezien (er zijn er behoorlijk veel). Je moet je echt aanpassen aan het tempo en de energie van de kinderen. Met z’n tweeën hadden we waarschijnlijk meer gezien van de tempels, maar als je je hier bij neerlegt is dat geen probleem. Je moet keuzes maken als je wilt rondreizen met kinderen. Daarbij hebben wij op het einde een tweetal strandbestemmingen aangedaan, wat voor kinderen altijd leuk is. Tevens geeft dit rust voor de kinderen en voor jezelf.

kinderen en het lokale eten 🙂

Een aantal mensen vroegen mij ook hoe het met het andere eten gaat en de kinderen. Het is natuurlijk voornamelijk rijst en noedels. Mijn kinderen, maar ook andere kinderen aten dit vaak wel, maar soms ook zeker niet. Dit hoort erbij, net zoals kinderen thuis ook niet altijd alles eten. Bij de rijst en noedels zaten vaak ook wel stukjes wortels, komkommer en tomaten en dat lusten velen altijd wel. Daarnaast is er een overvloed aan heerlijk fruit. Heerlijke mango’s, watermeloen, papaya, ananas, noem maar op. Tevens zijn er in Vietnam en Cambodja, door de Franse overheersing, baguettes (stokbroden) met la vache qui rit te koop. Mijn kinderen zijn hier gek op in Nederland, dus dit was een fijne bijkomstigheid als ze net even iets anders wilden. En soms een patatje of een pizza voor de afwisseling werkt natuurlijk ook goed.

Sommige dingen zijn net als thuis

Nou klinkt het alsof de vakantie alleen maar leuk en alleen maar gezellig was.  Uiteraard zijn er ook momenten die minder leuk zijn of dat er gezeur is, zoals dit op elke vakantie en ook thuis voorkomt. Kinderen die even niet meer willen lopen, niet willen eten, genoeg tempels hebben gezien of gewoon moe zijn etc. Dit hoort erbij. Maar deze momenten maken de pret en het plezier van met z’n allen op reis er echt niet minder om!

Kortom, dit zijn twee landen die goed zijn om te combineren en erg leuk zijn om rond te reizen met kinderen. Wij hebben veel verschillende vervoermiddelen gehad, catamaran, vliegtuig, auto, bus, grote boot, tuktuk etc. Altijd wat te zien voor de kinderen en ik heb gemerkt dat zij dit erg leuk vinden (onze oudste zoon is nu volledig in de ban van de stewardessen uit het vliegtuig en de kapiteinen van de boten). Misschien door al deze bovenstaande redenen en mijn voorgaande blogs, ontdekken veel gezinnen deze twee landen als mooie landen om rond te reizen.

Mocht je nog geïnteresseerd zijn in de voorgaande blogs, deze kan je teruglezen op www.kidsentravel.nl http://kidsentravel.nl/reisblog/

Ook zijn er filmpjes te zien van de verschillende accommodaties, Angkor Wat en stranden etc. Dit kan op mijn YouTube kanaal.

Foto’s zijn te zien op instagram te zien.

Binnenkort schrijf ik ook een blog over mijn voorgaande reizen naar Jordanië en Marokko met kinderen.

 

maart 29th, 2016|Azië|

Phnom Penh en het kleine paradijs

Vanuit SiemReap zijn wij vertrokken naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh.  De reis verliep goed, de kinderen sliepen goed in de auto (5 uur’tjes met tussenstop). In Phnom Penh zijn wij drie dagen geweest. Het is een stad net als vele andere grote steden in Azië. Het heeft net als Bangkok veel Wats, tempels. Deze zien er vaak prachtig uit, met veel goud, zilver en boeddha’s. Dus altijd wel iets te zien voor kinderen. Ook Phnom Penh heeft weer veel verschillende openbare speeltuinen (voor foto’s en filmpjes zie YouTube en instagram). Wij zijn zelfs op het einde van de middag naar een indoor speelpaleis geweest (Kids City met meer dan 8 etages!). Dit was voor de kinderen fantastisch en voor ons ook, want hier was heerlijk koel door de aanwezige airco. In deze stad is veel te belopen, maar gedurende de middag is een tuktuk, een motor met een bak erachter waar 4 personen in passen, erg fijn (voor 2 a 3 dollar). Tevens vinden de kinderen dit ook een leuke manier van vervoer. Wij hadden ook een fijn hotel, dichtbij de speeltuin. Ons hotel had ook een zwembad, zodat je na een bezoek aan de stad heerlijk in het zwembad kan afkoelen.

Tevens heb ik een bezoek gebracht aan het Tuol Sleng museum. Ook wel S21 genoemd. Dit was de belangrijkste gevangenis van De Rode Khmer onder leiding van Pol Pot. Als je hier rond loopt vallen de gruwelijkheden niet te bevatten die hier hebben plaatsgevonden. Dit is geen plek om met kinderen te bezoeken, om die reden ben ik de eerste middag alleen gegaan en mijn man de tweede middag tijdens de slaapjes.

Na Phnom Penh  hebben wij onze reis vervolgd naar het strand. Wij zijn met een auto naar de kust van Cambodja gereden en hier hebben wij een snelle boot gepakt naar het eiland Koh Rong Sanloem, een prachtig paradijs. Zeer rustig, door de weinig aanwezige bungalows. En mooi wit zand en een azuur blauwe zee. Wij zijn hier nu 1 dag en blijven nog 3 dagen. Bekijk de foto’s van dit prachtige eiland op instagram. En binnenkort plaats ik een filmpje en foto’s van onze mooie bungalow op het strand.

maart 15th, 2016|Azië, Zon, zee & strand|

Van de stad van de brommers naar de stad van de tempels

Na onze Mekong delta boottrip zijn wij terug gegaan naar Saigon om vanaf daar door te vliegen naar Siem Reap, Cambodja. De vlucht was erg kort, waarbij Bosse zei: “ik heb nog niet kunnen slapen”.  Wij werden opgewacht door een chauffeur van ons hotel en binnen 10 minuten waren wij in ons hotel, wat fijn was aangezien het een avondvlucht was en de kinderen dus erg moe waren. Ons hotel is mooi, een kamer aan het zwembad, split level. Dus heerlijk, als de kinderen slapen, om te zwemmen. En Heerlijk in de avonden, aangezien het hier niet verder afkoelt dan 30 graden in maart. (Zie het filmpje op YouTube en de foto’s op instagram).

Uiteraard zijn wij in Siem Reap om het grote tempelcomplex Angkor Wat te bekijken. Het is enorm groot en vooral met kinderen moet je dus keuzes maken wat je wilt zien. Wij zijn hier totaal 5 dagen en dit blijkt erg gunstig, want vroeg in de ochtend en laat in de middag is het bekijken van de tempels goed te doen met de kinderen. Tussen 11.00 en 15.00 uur is het echt te warm (35+). Een buggy is niet handig in Angkor Wat en je moet dus echt werken met een draagzak bij jongere kinderen (zie de foto’s op instagram) Wij hebben een driedaags ticket geregeld die wij mogen gebruiken over 1 week. Op deze manier kan je ook een rustdag inplannen bij het zwembad met de kinderen. Als wij tempels bezoeken, verzinnen wij er een verhaal omheen voor onze oudste zoon. Zo zijn er veel bas reliëfs te zien, muurtekeningen, en hier kan je veel omheen vertellen. Dit maakt het ook nog een beetje leuk voor een kleuter. Onze jongste zoon klimt en springt en loopt rond in de verschillende gangen. Uiteraard moeten wij hem soms ook dragen op de nek of in de draagzak. Wat ons overigens opvalt is dat hier veel gezinnen zijn met (jonge) kinderen van verschillende nationaliteiten. Dit is uiteraard weer leuk, zodat Kenzo en Bosse met andere kinderen kunnen spelen. Over 2 nachten vertrekken wij naar de hoofdstad Phnom Penh en daarna gaan we naar een prachtig eiland voor de kust van Cambodja.

Wil je meer zien? Bekijk de foto’s op instagram en de video’s op het YouTube kanaal kids en travel. Deze kan je vinden op de icoontjes onderaan de pagina van mijn website.

maart 9th, 2016|Azië|

Brommers, brommers en rust in de Mekong delta

Totaal zijn wij 3 dagen in Ho Chi Minh geweest, zoals Bosse altijd zegt. Ook wel Saigon dus. Wij hebben een mooi hotel met zwembad op het dak, hier hebben jullie al 2 kleine filmpjes van kunnen zien op het YouTube kanaal kids en travel. Wij hebben hier een goede combinatie gevonden van dingen bekijken en wandelen en relaxen aan het zwembad. Zo hebben wij mooie tempels bekeken in de Chinese wijk Cholon, waar je altijd wel schildpadjes ziet en vissen. Wat het voor kinderen nog leuker maakt. Tevens zijn er in de publieke parken van Saigon ook leuke speeltuinen te vinden die erg goed zijn onderhouden, waar ze heerlijk hun gang kunnen gaan. Ook fijn om te weten is dat je prima met een buggy kan wandelen in de straten van Saigon. Soms zijn de stoepen niet heel goed, maar er vlak naast lopen gaat prima. Daarbij lijkt het een uitdaging om met al die brommers straten over te steken, maar als je oversteekt en een gelijkmatig tempo aanhoudt geeft dit geen problemen en rijden ze om je heen. Het is net een kolonne van mieren, als er iets op hun pad valt, dan lopen ze eromheen.

De afgelopen 3 dagen hebben wij een cruise gemaakt door de Mekong  delta. Even weg uit de drukte. Met de bus werden wij opgehaald en naar de legplaats gebracht van de prachtige boot. Wij hadden 2 hutten geboekt en kregen deze met balkon, wat fijn was als de kinderen sliepen. Op deze boot onderneem je verschillende uitstapjes waardoor je overstapt op kleine bootjes, wat de kinderen ook prachtig (en spannend) vonden. Tevens maak je kleine wandelingen in de delta waar je door allerlei fruitboomgaarden liep en deze ook allemaal nog kan  proeven bij een gezin thuis, wat erg leuk was. Ook hier kan je met de wandelingen prima een buggy gebruiken. Bij dit soort uitstapjes hebben wij ook een snoepfabriek bezocht wat het uiteraard ook weer interessant maakt voor de kinderen, want je kon allerlei snoepjes proeven. Wat nog wel even wennen is voor Kenzo en Bosse is dat ze veel aandacht krijgen, vooral in de delta. Het is soms wat overweldigend. Van de afgelopen dagen plaats ik uiteraard weer wat filmpjes op het YouTube kanaal kids en travel en foto’s op instagram.

 

maart 5th, 2016|Azië|

2 vluchten verder en Saigon

Eindelijk zijn wij aangekomen in Saigon! Dit na een vlucht van 6,5 uur naar Dubai waar we vervolgens 2 uur overstaptijd hadden en door gingen op een vlucht van 6 uur. De vluchten gingen erg goed met de 2 kids. Bij Emirates wordt dan ook veel aandacht besteed aan de kinderen in de vorm van knuffels en allerlei andere gadgets waar ze wel even zoet mee zijn. Tevens zijn er genoeg filmpjes voor kinderen op deze vluchten. Daarnaast hebben Bosse en Kenzo ook goed geslapen aan boord.

Aangekomen in Saigon moesten wij ons visum nog regelen. We kwamen om 8 uur in de avond aan, maar voor ons was het eigenlijk 6 uur vroeger. Helaas kan een visum on arrival in Saigon lange wachttijden veroorzaken, wat je met kleinere kinderen moet weten. Waardoor je kunt overwegen een visum van te voren te regelen in Nederland. Wij hebben uiteindelijk een half uur gewacht en de kinderen hielden zich goed. Vervolgens door naar de paspoortcontrole en de tassen gepakt. Gelukkig hebben we maar 2 weekendtassen mee en Bosse heeft zijn eigen koffertje met speelgoed, waardoor wij snel onze bagage te pakken hadden. De taxi stond al klaar en uiteindelijk waren we 22.00 uur, Vietnamese tijd, in onze kamer.  Kinderen kregen nog een krentenbol en toen naar bed, waarbij zij snel sliepen. Wij zorgen er trouwens altijd voor hetzelfde ritueel door te voeren op dit soort vakanties, zodat zij precies weten dat het bedtijd is.  Uiteindelijk was ik de enige die last had van de jetlag. 🙂

Binnenkort plaats ik een paar foto’s op instagram, zodat iedereen een idee krijgt van onze vakantie en op het YouTube kanaal Kids en Travel laat ik een kort filmpje zien (vlog) van de accommodatie keuze die ik graag hanteer bij mijn reizen.

Voor instagram en YouTube kan je onderaan mijn website klikken op de icoontjes.

 

maart 2nd, 2016|Azië|

Voorbereiding voor onze reis naar Vietnam & Cambodja

Jaja het is bijna zover. Over 1,5 week vertrekken wij met onze 2 kinderen van 2 en 4 jaar op reis naar Vietnam en Cambodja. En natuurlijk hebben wij hier veel zin in! Ook onze zoon van 4 weet al precies wat we gaan doen. Zo weet hij dat we een bootcruise gaan maken op de Mekong, tempels gaan bezoeken en zwemmen in zee. Tevens hebben wij de landen gezamenlijk bekeken in de kinderatlas. Sindsdien pakt hij de atlas er vaak bij.  Tevens verheugd hij zich op het tv-schermpje wat hij in het vliegtuig in zijn stoel voor zich heeft J

Alle mooie accommodaties met zwembad en vaak 2 slaapkamers zijn enige tijd geleden al geboekt. Met z’n tweeen gingen we vaak op de bonnefooi. Nu met 2 kinderen is het toch wel fijn om veel van te voren geregeld te hebben. Dit scheelt een hoop gezoek ter plekke. Zo hebben wij onze cruise op de Mekong al geboekt, ook hier hebben wij 2 kamers, en de verschillende transfers die wij tussen steden nodig hebben. Hier hebben wij dus ter plekke geen werk meer aan.

Alle andere voorbereidingen zijn ook bijna klaar. Wij hebben ons visum binnen en hebben genoeg pasfoto’s om te overhandigen bij de verschillende grensovergangen. Zelfs Bosse weet dat hij een foto moest maken om deze bij aankomst af te geven op de luchthaven. Tevens hebben we afgelopen weekend onze reizigersvaccinaties gekregen. Dit hebben wij voor het eerst thuis laten doen en dit is een aanrader met kinderen. Je zet hun favoriete tekenfilmpje aan en voordat je het weet zit het prikje al in de arm, Ideaal!!! Bosse en Kenzo hebben er niks van gemerkt. In Cambodja hebben wij malariatabletten nodig en zelfs deze ontvang je gewoon per post bij je thuis.

Dit weekend gaan we de tassen inpakken en gaan wij goed bekijken wat voor speelgoed wij meenemen voor de kids. Klei heeft het op eerdere vakanties altijd erg goed gedaan, dus dit gaat zeker weer mee. Ook potloden en kleurboeken doen het overal erg goed. Een paar stukjes houten treinrails met treintjes zijn altijd ook leuk om mee te nemen. Vergeet ook niet het lievelingsboekje van je kindje.

Tijdens onze reis zal ik zeker ook bloggen, dus hou mijn website in de gaten! Tevens zal ik van mooie plekken en accommodties ook foto’s op instagram delen. Je kan mij volgen op:

https://twitter.com/KidsenTravel

www.facebook.com/kidsentravel/

www.instagram.com/kids_en_travel/

Deze staan ook als icoontjes onderaan mijn website.

februari 15th, 2016|Azië, Uncategorized, Zon, zee & strand|

Reistips

  • Niet in alle landen zijn campingbedjes aanwezig. Wellicht is een uitklapbaar tentje (travelcot) van Deryan handig. Dit beschermt uw kind ook tegen eventuele muggen en tevens hebben wij deze tentjes ook overdag op het strand gebruikt. Je kindje kan dan toch slapen. Tip: leg een dun kleedje over de bovenkant zo kan uw kindje uw niet zien en rustig gaan slapen. Deze tentjes bestaan voor peuters en voor baby’s.
  • Met autohuur gebruiken wij altijd google maps op onze smartphone. Dit is zeer handig om de route te bepalen en waar je op een bepaald moment rijdt. In onze accommodatie gebruiken wij de wifi om de route van A naar B in te vullen. Dit onthoudt google maps en vervolgens kan je op de kaart  onderweg precies zien waar je rijdt en of dit dus goed verloopt.
  • Tijdens het vliegen zorgen wij er altijd voor dat de favoriete knuffel mee is en dat wij iets te eten mee hebben, zoals bananen/soepstengels etc. Daarnaast hebben wij gemerkt dat potloden en kleurplaten goed werken en klei. Zorg eventueel ook voor een tablet met favoriete filmpjes. Dit is natuurlijk niet perse nodig als u vliegt met een maatschappij waarbij iedere passagier een eigen scherm in de stoel voor zich heeft.
  • Tegenwoordig kunt u vaccinaties ook thuis laten uitvoeren. Zeer handig voor kinderen die fijn in hun eigen vertrouwede omgeving een vaccinatie kunnen krijgen.

 

 

januari 27th, 2015|Algemeen, Safari, Tips, Zon, zee & strand|